Αρχαία Ελληνικά έπιπλα - Ancient Greek Furniture

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Νεονάκης Αρχαία Ελληνικά έπιπλα

Αρχαϊκά ομοιότυπα
Κατα τους "κλασσικούς χρόνους" και την Ελληνιστική περίοδο οι τέχνες της επιπλοποιίας και της ορειχαλκουργίας είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος, παράλληλα και συμπληρωματικά με τις εφαρμοσμένες και ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, με δημιουργία επίπλων που εκφράζουν ακέραια το ΜΕΤΡΟΝ και την ΑΡΜΟΝΙΑ του Ελληνικού πολιτισμού.

Τύποι επίπλων εμφανίζονται σε πολλές αγγειογραφίες, νομίσματα, επιτύμβιες στήλες, και τα χαρακτηριστικά τους περιγράφονται σε κείμενα, με τρόπο που πιστοποιεί την καλλιτεχνική τους αξία.
Περισσότερο γνωστά είναι ο ΘΡΟΝΟΣ ο ΚΛΙΣΜΟΣ το ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟ  ο ΔΙΦΡΟΣ, και ο ΔΙΦΡΟΣ ΟΚΛΑΔΙΑΣ, η ΤΡΑΠΕΖΑ, και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το ΒΑΘΡΟΝ, το ΥΠΟΠΟΔΙΟΝ, η ΚΛΙΝΗ, η ΚΙΒΩΤΟΣ, το ΕΡΜΑΡΙΟ, η  ΕΓΓΥΘΗΚΗ , και σώματα φωτισμού όπως ο ΛΥΧΝΟΥΧΟΣ, ο ΛΥΧΝΟΣ και ο ΠΥΡΣΟΣ.
Αναδημιουργία
Ο Σταύρος Νεονάκης  στην πορεία της δημιουργίας του νέου Ελληνικού επίπλου, αναζήτησε, κατέγραψε, μελέτησε τους τύπους και τα μορφολογικά στοιχεία, προσέγγισε το κλασσικό πνεύμα και σχεδίασε όλα τα γνωστά έπιπλα της αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου. Έτσι αναβίωσαν στην αυθεντική τους μορφή όλοι οι παραπάνω τύποι των επίπλων με πιστότητα στο ύφος, και τα χαρακτηριστικά.


Πέρα από τη γενέθλια πράξη της αναβίωσης, έχουμε μια παράλληλη πορεία για την καθιέρωσης της Ελληνικής "γραμμής", με συνεχή εξέλιξη της φόρμας, δημιουργία νέων σχεδίων και τύπων που δεν υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα, και αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του Σ.Νεονάκη.
Στα σχέδια και τις δημιουργίες αυτές π
εριέχονται κυρίως κινητά έπιπλα καθίσματα (κλισμοί) τραπέζια, ανάκλιντρα, θρόνοι, δίφροι και οκλαδίες, αλλά και φωτιστικά σώματα των οποίων η φόρμα και οι χρήσεις απεικονίζονται στις πηγές πληροφόρησης. Επίσης πλήθος διακοσμητικών στοιχείων τα οποία βρίσκουν εφαρμογή τόσο στα έπιπλα όσο και στην εσωτερική Αρχιτεκτονική και διακόσμηση.

Η αναζήτηση της αρχέγονης τέχνης οδήγησε τον Σταύρο Νεονάκη στην μελέτη της πλούσιας Αιγυπτιακής παράδοσης με τις ιδιαίτερες εκφράσεις στα διακοσμητικά θέματα και τα ιερά σύμβολα.
Μουσειακά ευρήματα έδωσαν τα στοιχεία για τον σχεδιασμό νέων επίπλων σε Αιγυπτιακό στυλ με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία αυτού του λαού.


 
map
 

Πνευματικά δικαιώματα © ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΝΕΟΝΑΚΗΣ.
13 Χιλ Ε.Ο Αθηνών Λαμίας - ΒΙΟΠΑ Μεταμόρφωσης - Αμαλιάδος 2 - (Σωρού) 
Σχεδιασμός κατασκευή ιστοσελίδων-κείμενα-γραφικά-επιμέλεια: Γ. Α webmaster

  ......
Δημοσιεύσεις
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού